Egészben sült karfiol

Nagyon szeretem a karfiolt, így szinte minden héten az asztalunkra kerül valamilyen formában: fűszeres szószban sült karfiolrózsák, rakott karfiol, curry, karfiolrizs, párolt karfiol vagy karfiolpüré, sőt már vegán “krémsajtot” is készítettem ebből a fantasztikus zöldségből.

A karfiol rostokban és C-vitaminban gazdag, ráadásul a B12 vitaminon kívül az összes többi B-vitamint tartalmazza. Kiváló ásványi anyag forrás: található benne cink, foszfor, kálium, mangán, magnézium, szelén, kalcium és réz is. Emellett folsavat is tartalmaz, ráadásul antioxidáns tulajdonságokkal is bír. Bár ez a káposztaféle vitamin tartalmát fagyasztás után is megőrzi, szinte egész évben viszonylag könnyen beszerezhető.

Ezt az egyszerű receptet azok is bátran kipróbálhatják, akik nem rajonganak igazán a karfiolért. Nekem legutóbb a biopiacon sikerült egy csodaszép fej karfiolt vennem, és arra gondoltam hétvégén készítek valami különlegeset belőle. A kiindulási alap ez a recept volt, de a fűszerezésen változtattam itt-ott. A végeredmény pedig fantasztikusan finom lett, biztosan elkészítem máskor is!

whole_cauliflower

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej karfiol
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál víz
  • 3-4 evőkanál sörélesztő pehely
  • 1 teáskanál garam masala
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál római kömény
  • fél teáskanál kurkuma
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 citrom héja és fél citrom leve

Elkészítése pedig hihetetlenül egyszerű:

A karfiolt megtisztítjuk, leszedjük róla a leveleket, és levágjuk az alját, hogy megálljon a talpán. Aztán alaposan megmossuk és szárazra töröljük. A pác hozzávalóit összekeverjük egy tálban, a karfiolt sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és mindenhol alaposan bekenjük a mázzal, a kezünkkel jól belemasszírozzuk, hogy mindenhova jusson. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük, amíg ropogós kérget nem kap. Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, mielőtt felvágjuk. Friss zöldsalátával isteni, könnyű ebéd vagy vacsora. Érdemes kipróbálni!

Jó étvágyat! 🙂

Advertisements

Szólj hozzá!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s